İçeriğe geç

4857 Sayılı Kanunun 77 Maddesi Nedir

4857 sayılı İş Kanunu 76 maddesi nedir?

1. Vardiyalı çalışma, genel olarak 4857 sayılı İş Kanunu’nun (“Kanun”) 76. maddesinin ikinci fıkrasında “işçilerin yan yana çalıştırılması suretiyle veya nitelikleri gereği sürekli çalıştıkları için işçiler tarafından dönüşümlü olarak yapılan iş” olarak tanımlanmıştır.

4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?

Çalışan hakları nelerdir? Çalışanın ücret hakkı… Çalışanın mobbing (psikolojik taciz) koruması hakkı… Çalışanın kişisel verilerinin korunması hakkı… Çalışanın işyerinde sağlık ve güvenlik hakkı… Çalışanın işten kaçınma hakkı… Çalışanın eşitlik hakkı. Çalışanın dinlenme hakkı. Çalışanın fazla mesai ücreti hakkı. Daha fazla makale…

4857 sayılı İş Kanunu 75 maddesi nedir?

Madde metni İşveren, çalışan hakkında edindiği bilgileri dürüstlük kurallarına ve hukuka uygun olarak kullanmak ve çalışanın gizliliğinin sağlanmasında meşru menfaati bulunan bilgileri ifşa etmemekle yükümlüdür.

4857 sayılı İş Kanunu kimleri kapsıyor?

Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar hariç bütün işyerleri ile bu işyerlerinin işverenleri, işveren vekilleri ve çalışanları hakkında, faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır. İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve çalışanlar, 3 üncü maddedeki bildirim tarihine bakılmaksızın bu Kanun hükümlerine tabidir.

4857 sayılı iş kanunu 74 madde nedir?

Çalışanların doğumdan önce sekiz hafta ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta çalıştırılmaması esastır. Çoğul gebeliklerde doğumdan önceki sekiz haftalık hareketsizliğe iki hafta eklenir.

76 madde ne demektir?

Madde 76 – Kurumlar, hak ettikleri maaş kademelerine sahip memurları, görev ve unvan eşitliğine bakılmaksızın, 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesindeki esaslar çerçevesinde, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki kadrolarına eşit veya daha üst kadrolara nakledebilirler.

2024 işçi hakları nelerdir?

İşçi hakları nelerdir? Çalışanın mesleki sağlık ve güvenlik hakkı ve işyerinde diğer çalışanlarla aynı haklara sahip olma hakkı Yeni bir iş ararken eşit muamele görme hakkı. Daha fazla makale… •21 Temmuz 2024

4857 sayılı İş Kanunu gore maaşları ne kadar?

Sonuç olarak, 4857 sayılı Kanun hükümlerine göre; – İş sözleşmelerine “AYLIK SABİT” ibaresi koyan şirketler, 31 günlük aylarda 30 gün brüt asgari ücret, yani 2.029,50 TL ödemekle yükümlüdür.

4857 sayılı İş Kanunu 63 madde nedir?

Madde 63 – Genel olarak, çalışma süresi haftada en çok 45 saattir. Aksi kararlaştırılmadıkça bu süre, işyerinde haftanın çalışılan günlerine eşit olarak uygulanır. (Ek fıkra: -6552/7 md.; Değişik fıkra: -6645/36 md.)

4857 sayılı İş Kanunu 80 maddesi nedir?

Bu Kanuna göre, sanayi işlerinden sayılan, sürekli olarak en az elli işçi çalıştıran ve altı aydan fazla süreyle aralıksız çalışılan işyerlerinde her işveren iş güvenliği kurulu kurmakla yükümlüdür.

4857 sayılı İş Kanunu 71 maddesi nedir?

Maddelerin versiyonlarını karşılaştırın – MADDE 71 On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak, on dört yaşını doldurmuş ve ilkokulu bitirmiş olan çocuklar, bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve öğrenimlerini sürdürenlerin okula devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.

4857 sayılı İş Kanunu 47 madde nedir?

MADDE 47 – BU KANUN KAPSAMINDAKİ İŞLERDE ÇALIŞAN İŞÇİLERE, KANUNEN DEVLET VE GENEL TATİL GÜNLERİ SAYILAN GÜNLER İÇİN, ÇALIŞMADIKLARI TAKDİRDE, ÇALIŞMAYA GEREK OLMADAN TAM ÜCRETLERİ, TATİL OLMADAN ÇALIŞTIKLARI TAKDİRDE, ÇALIŞTIKLARI HER GÜN İÇİN BİR GÜNLÜK ÜCRETLERİ ÖDENİR.

Özel sektör çalışanları hangi kanuna tabi?

Çalışma koşulları – 4857 sayılı İş Kanunu.

4857 sayılı İş Kanunu kaç saat çalışır?

Çalışma saatleri normalde haftada en fazla 45 saattir. Aksi kararlaştırılmadıkça bu süre, işyerindeki haftanın çalışma günlerine eşit olarak uygulanır. Yer altı madenlerinde çalışan işçilerin çalışma saatleri; Günde en fazla yedi buçuk saat, haftada en fazla otuz yedi buçuk saattir.

4857 sayılı iş kanununa göre fesih türleri nelerdir?

(A) İŞ SÖZLEŞMELERİNİN FESHİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER Sürekli iş sözleşmeleri iki şekilde feshedilebilir: (i) bildirimli fesih ve (ii) haklı nedenle bildirimsiz fesih.

4857 sayılı iş kanununa göre fesih türleri nelerdir?

(A) İŞ SÖZLEŞMELERİNİN FESHİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER Sürekli iş sözleşmeleri iki şekilde feshedilebilir: (i) bildirimli fesih ve (ii) haklı nedenle bildirimsiz fesih.

4857 sayılı iş kanunu 68 maddesi nedir?

Madde metni (c) Yedi buçuk saatten uzun süren çalışmalar için bir saatlik mola verilir. Bu dinlenme süreleri asgari düzeyde olur ve sürekli olarak verilir.

4857 sayılı iş kanunu 69 madde nedir?

Gece çalışması yasağı Madde 5 – 4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen gece saatlerine tekabül eden 20:00–06:00 arasıdır.

4857 sayılı iş kanunu 70 maddesi nedir?

(a) Dört saat veya daha az süren işler için 15 dakika; (b) Dört saatten fazla ve yedi buçuk saate kadar süren işler için yarım saat (yedi buçuk saat dahil); (c) Yedi buçuk saatten fazla süren işler için bir saat. Bu dinlenme süreleri asgari düzeyde olmalı ve sürekli olarak verilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir