Dilimleme ne demek?
Araştırma sonuçlarını, araştırmanın bütünlüğünü bozacak ve uygunsuz bir biçimde parçalara bölerek yayınlamak.
Tez dilimleme nedir?
Dilimleme olarak da adlandırılan bu tür etik ihlaller, araştırma sonuçlarının uygunsuz şekilde bölünmesi ve akademilerin atama ve terfilerinde ayrı yayınlar olarak sunulmasından ibarettir.
Etik ihlaller nelerdir?
Bu maddeye göre; sahtecilik, tahrifat, intihal, dilimleme, sponsor kuruluşu belirtmeme, dürüst olmayan yazarlık, kurum tarafından sağlanan imkânların kötüye kullanılması, görev ihmali ve kötüye kullanma, etik ihlallerine ilişkin asılsız iddialarda bulunma etik ihlali davranışı olarak tanımlanmaktadır.
Salamlama ne demek?
Doğrulama, tek bir çalışmadan birden fazla yayın üretmektir, sadece bir tane değil. Bu, bir konu üzerinde devam eden araştırmalara dayalı ardışık yayınlar anlamına gelmez.
Dilimleme tekniği nedir?
Dilimleme tekniği: Önemli ve büyük işleri daha küçük parçalara bölün ve her bir parçayı ayrı ayrı çalışarak tamamlayın.
Etik dışı davranışlar nelerdir örnek?
Ahlak dışı davranış, sahte ve yanıltıcı belge düzenleme, zimmetine para geçirme, hakaret ve küfür, cinsel taciz, zorbalık ve korkutma, yaralama, kötü alışkanlıklar, devlet veya şirket sırlarının ifşa edilmesi.
Çarpıtma nedir etik?
Sahtecilik/Çarpıtma: Önyargı, istatistiksel veriler gibi araştırmalardaki belirli veri noktalarının, doğru sonuçları engelleyecek şekilde değiştirilmesidir.
Duplikasyon ne demek etik?
Çoklu yayın (çoğaltma): Aynı veri ve sonuçların birden fazla yayında sunulduğu bu tür aldatmaca basit görünebilir, ancak aslında ciddi boyutlara ulaşabilen bir uygulamadır. Bu gruba aynı makalenin farklı dillerde yayınlanması da dahildir.
Sözde yazarlık yapmak ne demek?
Sözde (armağan) yazarlık (armağan editörlüğü), “bir çalışmanın (araştırmanın tasarımında, verilerin toplanması ve değerlendirilmesinde, yayının hazırlanması ve onaylanmasında) yeterli katılım olmaksızın yazarı olarak görünmesi/sunulmasıdır”.
Etik hatalar nelerdir?
İntihal, çoğaltma, sahte yazarlık/yazarlığın reddedilmesi, araştırma/veri tahrifi, makale dilimleme, dilimleyerek yayınlama, telif hakkı ihlali ve çıkar çatışmalarını gizleme etik olmayan davranış olarak kabul edilir.
En çok bilinen etik ilkeler nelerdir?
Temel etik ilkeler * Dürüstlük, insan onuruna ve emeğe saygı, özerklik, adalet, akademik özgürlük, sorumluluk, güven, doğruluk, tarafsızlık, açıklık, özeleştiri, koruma, çevreye, doğaya ve yaşam haklarına duyarlılık bu ilkelerin temelini oluşturur.
İntihal nereye şikayet edilir?
Ancak 5846 sayılı Kanuna göre intihal, mahkemelerde kovuşturulabilen bir suçtur. İntihal şikâyetinin kabul edilebilmesi için hak sahipleri veya mensup oldukları meslek kuruluşlarının haklarını ispat eden belgeleri ve diğer delilleri Cumhuriyet Savcılığına sunmaları gerekmektedir.
Dilimleme etik ihlali nedir?
Akademik çevrelerde sıklıkla karşılaşılan etik ihlali eylemlerinden biri olan “dilimleme”, kısaca bir araştırma makalesinin birden fazla parçaya bölünerek farklı yayınlarda sunulması olarak tanımlanabilir.
İntihal ne anlama gelir?
Plagiarism (TDK: plagiarism), bir kişinin kendi eserinde başkalarının ifadelerini, icatlarını veya fikirlerini, kaynağı göstermeden, sanki kendi eseriymiş gibi kullanmasıdır. Plagiarism, bir tür dolandırıcılık ve hırsızlıktır. Başlıca türleri şunlardır: alıntılar ve fikirlerin kaynak gösterilmeden kullanılması.
Dublikasyon nedir?
ÇOĞALTMA – TANIM Genel olarak aynı araştırma sonuçlarının birden fazla dergiye gönderilmesi veya yayınlanması çoğaltma olarak değerlendirilir.
Duplikasyon nedir etik?
Çoklu yayın (çoğaltma): Aynı veri ve sonuçların birden fazla yayında sunulduğu bu tür aldatmaca basit görünebilir, ancak aslında ciddi boyutlara ulaşabilen bir uygulamadır. Bu gruba aynı makalenin farklı dillerde yayınlanması da dahildir.
Mükerrer yayın ne demek?
Bir araştırmanın sonuçlarını araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde parçalara bölmek, birden fazla ciltte yayınlamak ve bu yayınları akademik atama ve terfilerde ayrı yayınlar olarak sunmak. Hatta bazı çalışmalarda sonuçlar birden fazla makalede yayınlanabilir.
Çarpıtma nedir etik?
Sahtecilik/Çarpıtma: Önyargı, istatistiksel veriler gibi araştırmalardaki belirli veri noktalarının, doğru sonuçları engelleyecek şekilde değiştirilmesidir.
Çarpıtma nedir araştırma?
Sahtecilik: Araştırma kayıtlarında ve verilerinde değişiklik yapmak. Kullanılmayan yöntemleri, ekipmanları ve malzemeleri kullanılıyormuş gibi sunmak. Araştırma hipotezine uymayan verileri değerlendirmemek. İlgili teorilere ve varsayımlara uyması için verileri ve/veya sonuçları manipüle etmek.