Naip kime denir?
“Birinin yerine geçen, vekil”2 anlamına gelen naib kelimesi, başlangıçta devlet yönetimindeki görevlilerin yerine geçici olarak geçen kişiler için kullanılmış, vezirler de hükümdarın temsilcisi oldukları için naib-i sultanatlar olarak adlandırılmıştır.
Naiplik görevi nedir?
Adaleti sağlamakla yükümlü kurumlardan biri de şüphesiz naiplik kurumudur. Bu nedenle naiplerin nitelikli, dindar ve dini düzenlemelere aşina olması gerekir.
Hukukta naiplik ne demek?
CUMHURİYET: Naiplik; kolektif mahkemenin yargı yetkisi içinde, ancak adliye binası dışında tank dinleme, keşif vb. işleri yapmak üzere üyelerinden birinin atanması; atanan üyeye naip üye denir.
Naip vekil ne demek?
vekil naip; hükümdar, vali veya hükümdarın yerine geçen kişi. vekil naip; hükümdar, vali veya hükümdarın yerine geçen kişi.
Hunkar kimlere denir?
Bir hükümdar, sultan veya monark, bir monarşinin, yani makamın başıdır.
Naiplik dönemi ne demek?
Naiplik, geleceğin Kralı IV. Henry. Bu isim George’un İngiltere Prensi Naibi olduğu zamandan gelmektedir. Bu ünvanı babası Kral III. Henry’den almıştır. George’un yönetmeye uygun olmadığı düşünüldüğü için ona naiplik, geleceğin Kralı IV. Henry verilmiştir. Bu isim George’un İngiltere Prensi Naibi olduğu zamandan gelmektedir. Bu ünvanı babası Kral III. Henry’den almıştır. Bunu George’un yönetmeye uygun olmadığı düşünüldüğü için yapmıştır.
Kadının naibi ne demek?
İslam devletlerinde devlet yöneticisinin vekili, temsilcisi veya yardımcısı; hükümdar, vali, kadı gibi.
Naip hakim ne yapar?
Talep edilen davayı hangi yargıç dinleyecek? Sorumlu yargıç, mahkemenin yargısal işlevlerini mahkeme dışında yürütecektir. Sorumlu yargıç, mahkeme dosyasının kovuşturulmasını gerçekleştirebilir. Bu süreç, savcıların tek bir savcıyı soruşturma çalışması yapmak üzere başka bir yere görevlendirmesine benzetilebilir.
Naip Prens ne demek?
Eğer naip, ülkenin meşru hükümdarıyla aynı hanedandan veya soydan geliyorsa ve bu nedenle naip olarak atanırsa, ona Prens Naip denir.
Naip hakimliği nedir?
Bir Naip Yargıç atanması, bir komite biçiminde olan toplu mahkemelerde belirli bir görevi yerine getirmek üzere bir üyenin atanmasıdır. Naip Yargıç’ın görevleri yargı bölgesi içindeki konuları içerir.
Naibe Sultan ne demek?
Padişahı merkezde temsil eden veya onun görevlendirildiği yerde onu temsil eden devlet adamı.
İstinabe ve naiplik nedir?
Karşılıklı hukuki yardımlaşma usulü genellikle farklı yargı bölgelerindeki mahkemeler arasında gerçekleşirken, naiplik uygulaması mahkemenin iç dinamikleri içerisinde, mahkeme dışında yürütülmesi gereken hukuki işlemler için bir hâkimin atanması şeklinde gerçekleşir.
Osmanlı’da naip ne demek?
Sözlükte “birini temsil etmek, temsil etmek” anlamlarına gelen nevb (niyâbe) mastarından türeyen naib (çoğulu nüvvab), “bir görevin gerçek sahibinin yerine geçici olarak o görevi üstlenen kimse” anlamına gelir.
Muhzır nedir?
Eski şeriat mahkemelerinde davacı ve davalıları mahkemeye çağıran görevliler bunlardı.
İstinabe hakim ne demek?
Usul hukukunda, hukuki yardım, bir yargı yetkisine sahip mahkemenin, başka bir yargı yetkisine sahip mahkemeden kendi adına bir yargısal görev ve işlem yapmasını istemesi anlamına gelir; başka bir deyişle, “Mahkemenizin yargı yetkisi içinde bizim adımıza şu veya bu yargısal işlemi yapmanızı talep ediyoruz.” anlamına gelir.
Naib ne iş yapar?
Naip (Arapça nāˀib نائب kökünden; vekil, temsilci, vekil) Ülkenin başındaki hükümdarın henüz yönetme yaşına gelmemiş olması, ehliyetsiz olması veya tahta başka kimsenin geçmemesi halinde, yönetme hakkına yasal olarak sahip olan kişi veya kişiler adına ülkeyi yöneten kişidir.
Naip kraliçe nedir?
Dikkate alınması gereken diğer kraliyet terminolojisi: Kraliçe Naibi – Hükümdar küçük olduğu veya kralın yokluğu veya görevlerini yerine getirememesi nedeniyle ülkeyi geçici olarak yöneten kraliçe. Ülkeyi yöneten kraliçe.
Naip hakim ne iş yapar?
Bir Naip Yargıç atanması, bir komite biçiminde olan toplu mahkemelerde belirli bir görevi yerine getirmek üzere bir üyenin atanmasıdır. Naip Yargıç’ın görevleri yargı bölgesi içindeki konuları içerir.
Kadı kime denir?
Osmanlı Devleti’nde kadı, kaza adı verilen yerleşim yerlerinde belirli bir süre mülki idare amirliği, mahalli idarecilik ve emniyet müdürlüğü görevlerini yerine getirmek üzere merkezî hükümet tarafından atanan, yalnızca dinî hukuku ve idari yargıyı yürüten görevli kişiydi.