Bini ne demek Osmanlıca?
İlgili terimler. (Osmanlı dönemi) f. burun.
Osmanlıca aşkım ne demek?
Bedia🌙 | Osmanlı Türkçesinde “Sevgilim” demiyorlar. Bunun yerine “Saadet-i Seniyyem” diyorlar. Anlamı “Çok önemli, kıymetli, yüce”.
Bâdiye ne demek Osmanlıca?
Osmanlı Türkçesi kelimesi, Osmanlı Türkçesi بادیه پیما (bâdiye peymâ) kelimesinden uyarlanmıştır ve Arapça بَادِيَة (bādiye, “çöl”) ile Farsça پیما (peyma, “bıçak”) kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir.
Bedîd ne demek Osmanlıca?
( ﺑﺪﻳﺪﺍﺭ– ﺑﺪﻳﺪ) sıf. (Farsça bedіd > bedіdār) Meydanda ve görünürde, açık, aşikâr, belirgin, zâhir, pedid, pedîdar: Meyhanede (Muallim Nâci) başka bir âlem bedîdâr yarattım.
Binit ne demek din?
Binek: Şahbaz atlarım binek hayvanınız olsun (Dede Korkut). Binicilik sporunda kullanılan eyer, yular, gem, kırbaç vb. eşyalar. Mobilya.
Osmanlıca’da kız ne demek?
Osmanlı Türkçesi: قیز (ota)
Osmanlıda sevgiliye ne denir?
erkek veya kadın sevgili, sevgili, sevilen, sevilen, sevilen.
Osmanlıca seni seviyorum nasıl?
“Seni seviyorum” ifadesinin Arapça karşılığı olan ve sevgi ve şefkat mesajı veren kelime أنا أحبك’dir. Telaffuzu ve yazımı Arapça kurallarına uygundur. Arapçada “Seni seviyorum” “ene uhibbuke”dir.
Eski Osmanlıca aşk ne demek?
Osmanlı Türkçesi’ndeki عشق kelimesinden gelir, bu kelime de Arapça عَشْق (ʿaşḳ) kelimesinden türemiştir.
Peyma ne demek?
(Farsça kesh “cheker” ile) İçen kimse, içer. Peymâne-peymâ (ﭘﻴﻤﺎﻧﻪ ﭘﻴﻤﺎ) Birlik. sıf. (Farsça peymā “ölçen biri” ile) Şarap içen kimse.
Bayat Osmanlıca ne demek?
“Bayat” kelimesinin Eski Türkçedeki anlamı müreffeh, aslında zengindir. Bayat, bayat, tazeliğini yitirmiş demektir ve sıklıkla yanlışlıkla Bayat veya devlet olarak telaffuz edilir.
Banu ne demek Osmanlıca?
Dilimize Farsçadan gelen Banu isminin sözlük anlamı kadın hükümdardır. Bu kelime Melike, Ece ve Kraliçe kelimeleriyle eş anlamlıdır. Banu kelimesi Osmanlı metinlerinde “güzel ve çekici kadın” anlamında kullanılmıştır.
Bâ is ne demek Osmanlıca?
Osmanlı Türkçesi باعث اولمق (bâ’is sein) kelimesinden alınmıştır.
Dembedem ne demek Osmanlıca?
(ﺩﻣﺒﺪﻡ) sıf. (Pers. dem “zaman” ve be- dem-be-dem ekiyle) Her zaman, demâdem: Kutsal Ruh’un nefesidir nazm-ı Nesîmî / Dembedem el-minnetü lillâh (Nesîmî) haklı kıldığı şey için. Bu, dembedem giryanı (Hüseyin Sîret) izleyen bir tabiat yetimidir.
Beyit ne demek Osmanlıca?
Çift: Divan şiirinde iki mısralık bir nazım birimidir. Arapçada “ev” anlamına gelir. Divan şiirinde iki mısralık bir nazım birimidir (mısra “kapı” anlamına gelir).
Ahibba ne demek Osmanlıca?
(ﺁﺣﺒّﺎﺀ) i. (Ar. ḥabīb “dost” kelimesinin çoğul hali eḥibbā’) Dostlar, tanıdıklar, tanıdıklarımız: Senin için yaşayan, yeni ölmüş, dostlardan biri vardı (Ahmet Râsim). Herkes, akrabalar ve dostlar, birer birer / Yıllar geçtikçe benden uzaklaştılar (Fâruk N.
Bebek Osmanlıca ne demek?
Osmanlı Türkçesi ببك (bebek).
Abgun ne demek Osmanlıca?
(Farsça āb-gūn, āb “su” ve gūn “renk”) Suyun rengi, mavi, gök mavisi: Bir zamanlar bu charh-ı âbgûn / Geh ser-efrâz vü geh ser-nigûn (Ahmedi) kimin içindi.
Benan ne demek Osmanlıca?
(ﺑﻨﺎﻥ) i. (Ar. benān) parmaklar, parmak uçları: “Hesâb-ı benan: parmak hesabı.” Osmanlı evlatlarının hatırasına şükranla kazınmayı hak eden bir Süleyman Paşa (Süleyman Nazif) daha vardır.